23948sdkhjf

Världspremiär för autonom skogsmaskin

I dag visade Skogforsk och projektet Auto2 upp den troligen första helt autonoma körningen med en skogsmaskin i riktig, och svår, skogsterräng.

Demonstrationen i skogen nära Uppsala visade hur en skotare kunde köra både helt autonomt, med hjälp av digital spårläggning och inbyggda sensorer som gav maskinen möjlighet att klara hinder på marken, och med fjärrstyrning från en bod i närheten. Där satt en ”förare” med VR-hjälm som gav 360 graders sikt och djupseende.

– Det här är tekniken som framtidens maskinförare kommer att använda. De närmaste tio åren kommer tekniken att gradvis användas alltmer, till att börja med kan den användas för vissa moment medan föraren kan använda sina kunskaper där de verkligen gör nytta, säger projektledaren Olle Gelin, Skogforsk.

Fjärrstyrning och autonoma maskiner gör det möjligt att utveckla effektiva maskiner samtidigt som föraren kan få en betydligt bekvämare arbetsmiljö utanför maskinen. I till exempel en mobil central kan flera operatörer hjälpas åt att sköta en rad olika moment i skogen parallellt. Säkerheten runt maskinen garanteras samtidigt med hjälp av kameror och system som lärt sig känna igen människor.

Projektet är ett samarbete mellan en rad organisationer och har haft ekonomiskt stöd från Vinnova. Detta projekt avslutas i och med årsskiftet, men utvecklingen kommer att föras vidare i flera nya projekt.

Förutom Skogforsk har i Auto2 deltagit Komatsu Forest, Unibap,  BillerudKorsnäs, SCA, StoraEnso, Södra, Sveaskog, Holmen, BAE Systems, eXtractor, KTH, SLU, Umeå universitet, Luleå Tekniska Universitet, och Skogstekniska klustret.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14