23948sdkhjf

Mer pengar till forskning om bioekonomin

Regeringens forsknings- och innovationsproposition anger inriktningen för Sveriges forskningspolitik de kommande fyra åren. Resurserna ökar kraftigt redan nästa år för att möta stora samhällsutmaningar och värna den fria forskningen. Målet är att Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer och en framstående kunskapsnation. Redan 2021 ökas anslagen med 3,4 miljarder kronor. Åren 2022, 2023 och 2024 beräknas satsningarna till cirka 3,2 miljarder kronor, 3,3 miljarder kronor respektive 3,75 miljarder kronor. Forskning och innovation krävs för att återstarta ekonomin och bygga kompetens, konkurrenskraft och välfärd.

Skogsindustriernas forsknings- och innovationsdirektör Torgny Persson är både positiv och kritisk till den nya forskningspropositionen. Han konstaterar att regeringen bland andra satsningar också tydligt lyfter fram vikten av satsningar på den cirkulära bioekonomin.

– Bioekonomin är en central del av lösningen på flera samhällsutmaningar. Därför ser vi mycket positivt på den annonserade forskningssatsningen på hållbar utveckling av den gröna och blå biobaserade ekonomin.

Den anslagsökning på 150 miljoner kronor som Formas får för detta är ett viktig, menar Torgny Persson.

– Dock skulle satsningen behöva vara ännu större för att matcha skogsnäringens behov och de ökade ambitioner som branschen visar för att bidra till såväl tillväxt och sysselsättning i hela landet som till klimatnytta och biologisk mångfald.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.235