23948sdkhjf

Sensorer för smartare skog testas

Att använda sensorteknik och samla in data är sällsynt inom naturbruk. Men nu upprättas en testmiljö för detta på Västra Götalandsregionens naturbruksskolor 

De stora avstånden har gjort strömförsörjningen till ett hinder, tills nu. Det finns det ett stort värde i att kunna mäta olika parametrar och få tillgång till information både inom lantbruk, skog, trädgård och djurhållning.

- Med kommunikationsprotokoll som LoRaWan kan sensorerna vara batteridrivna och ändå ha en driftstid på upp till 10 år. En sensor kan exempelvis berätta hur många vilt som besökt en saltsten i skogen. Vårt mål är att hitta de tillfällen där man har mest nytta av tekniken, berättar Anders Stålhand, yrkeslärare och verksamhetsutvecklare på Naturbruksförvaltningen.

För att introducera tekniken i naturbruket upprättas just nu en testmiljö för sensorteknik på Västra Götalandsregionens naturbruksskolor Uddetorp, Svenljunga, Sötåsen, Angered och Axevalla Hästcentrum. Under hösten installerades de första sensorerna och planen är att testa olika typer av sensorer i olika miljöer för att se i vilka lägen de är användbara och på olika sätt kan förenkla vardagen.

- Vi vill dels utveckla en plats där tekniken kan demonstreras och testas för yrkesverksamma som kan ha nytta av det i sin verksamhet, dels även ge elever och studerande på våra skolor möjlighet att få prova på att jobba med sensordata i sina utbildningar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.047