23948sdkhjf

”Angrepp på skogsnäringen!”

Kommentar till Greenpeace och Skydda skogens aktion mot svensk skogsnäring

I mitten av januari lanserade organisationerna Greenpeace Norden och Skydda skogen en gemensam aktion som är ett frontalangrepp på den svenska skogsnäringen.
Budskapen kopplas starkt till forskning som sägs vara oberoende och enig, och politiker uppmanas att använda dessa budskap som underlag i beslut om skogsbruk, biologisk mångfald och skogsbaserade produkter. Inom svensk skogsnäring finns inte oväntat diametralt andra uppfattningar, perspektiv och vetenskapligt underlag.
I kampanjen sätts bilden att det råder konsensus och bred uppslutning bakom den forskning som lyfts fram. Från Skogsindustriernas sida opponerar vi oss mot denna bild och menar att kampanjen väljer att bortse från relevant och etablerad forskning. Därigenom misstänkliggör kampanjskaparna forskning som inte överensstämmer med den egna positionen med påståenden om att viss forskning skulle vara styrd av näringslivet och därmed inte trovärdig. Skogsindustriernas utgångspunkt är att vetenskapen ska vara bred, spänstig och ackumulerad. I en fri och levande demokrati pågår en legitim debatt mellan olika perspektiv. Mycket av forskningen kring miljö, klimat och skog befinner sig i denna sfär.

(Hela inlägget kommer att publiceras i Direktkontakt Skog i början av februari)

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079