23948sdkhjf

6,7 miljoner ska boosta utveckling av lignin

Med hjälp av drygt 6,5 miljoner kronor ska hållbara idéer i Värmland, som kan utvecklas med hjälp av skogsmaterialet lignin, få en skjuts framåt.

– Det känns jättebra. Nu kan testbädden LignoCity i Bäckhammar fortsätta att utvecklas för att främja hållbara lösningar och förhoppningsvis bidra till den regionala attraktionskraften, säger Robert Gustavsson, projektledare på RISE, till Paper Province.

LignoCity är en testanläggning som utvecklar lignin, ett material som enklast kan beskrivas som skogens naturliga klister. Ungefär en tredjedel av träden består av det.

Vid massaproduktionen vid papper- och massabruk separeras ligninet från cellulosan för att eldas upp och skapa grön energi. Ligninets potentiella värde är dock mycket större vid förädling. Det kan till exempel användas för att tillverka bioplast, biodrivmedel, brandskydd, smaksättare, batterier och kolfiber. Men än krävs vidareutveckling och företag som vill använda sig av lignin.

Projektet LignoCity2.0 har bland annat arbetat för just detta – att främja utvecklingen av lignin genom att stötta innovatörer och företag. Nu inleds ett nytt kompletterande projekt som lägger ytterligare krut på detta och lite till.

Bidrar till den gröna omställningen

Den 1 januari gick startskottet för det tvååriga projektet LignInnovation.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109