23948sdkhjf

Innovationspris för de gröna näringarna

Sparbanken inrättar tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) tre innovationspris för att bidra till nytänkande och innovationer i skogs- och livsmedelskedjorna. 

- En av SLU:s viktigaste uppgifter är att bidra till nyttiggörande i samhället och vi har många duktiga forskare som kan bidra till att driva den gröna näringen mot mer hållbara nivåer genom nya innovationer på olika plan, säger Anna Lundhagen, vicerektor för samverkan på SLU.

Det handlar om Sparbanken Skåne genom sin ägarstiftelse Finn, Sparbanken Skaraborg och Sparbanksstiftelsen Norrland. 

Katarina Andrén, vd på Sparbanksstiftelsen Finn har erfarenheter från fjolårets Innovationspris.

- Det vinnande bidraget i Alnarp handlade om forskning om att använda naturens egna små drönare, blomflugor, till pollinering och även i förlängningen med precision kunna tillföra olika nyttiga mikroorganismer och även kemikalier. Det innovativa bidraget från forskarna Paul Becher och Guillermo Reherman har goda möjligheter att bli framgångsrikt.

- Vi hoppas på fler goda bidrag från forskning och studier som bedrivs på SLU i Alnarp med potential att komma den gröna näringen till del. Inriktningen på priset hoppas vi också ska bidra till en stärkt entreprenörsanda på universitetet, avslutar Katarina Andrén.

Patrik Meijer, vd på Sparbanken Skaraborg utlyser priset tillsammans med SLU i Skara.

- Genom vår stiftelse verkar vi på Sparbanken Skaraborg för tillväxt och utveckling inom vårt verksamhetsområde. Vi ser att samarbetet med SLU kan vara en komponent i det arbetet. Priset har ett brett upplägg och ska uppmärksamma forskare, individer, företag eller organisationer som har utvecklat innovativa och hållbara forskningsprojekt eller idéer i samarbete med SLU i Skara.

Maria Hedblom, vd på Sparbanksstiftelsen Norrland utlyser priset tillsammans med SLU Umeå.

- Forskningen vid SLU i Umeå är världsledande inom skog och forskningen kring livsmedelsproduktion för norrländska förhållanden är oumbärlig för samhällsutvecklingen. Det är helt i linje med Sparbanksstiftelsen Norrlands hållbarhetsarbete att kunna bidra till att förstärka innovationskulturen. Det känns väldigt viktigt och givande för oss.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094