23948sdkhjf

Mångmiljonprojekt för autonom skogsföryngring

Nu satsar Vinnova tillsammans med skogsbranschen och forskningsutförare 20 miljoner kronor på utvecklingen av autonom skogsföryngring. Samverkansprojektet Autoplant ska förbättra skogsföryngringen med avseende på precision, miljöpåverkan och arbetsmiljö.

Autoplant ingår i andra steget i det Vinnova-finansierade forskningsprogrammet Utmaningsdriven Innovation (UDI) där målet är att lösa samhällsutmaningar genom samverkansprojekt som bidrar till hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

Projektledaren Linnea Hansson, Skogforsk, säger att man vill utveckla nya, skonsamma och mer effektiva metoder för markberedning och plantering.

– Eftersom det är svårt att hitta arbetskraft till den fysiskt tunga manuella planteringen, och maskinförare i skogen utsätts för skadliga helkroppsvibrationer, tror vi att en autonom, mindre skogsföryngringsmaskin är vägen framåt.

Autoplant adresserar en rad utmaningar som kopplar till hållbarhetsmålen i Agenda

Initiativet till Autoplant kommer från SCA. I projektet får Bracke Forest, som tillverkar maskiner för skogsföryngring, en nyckelroll.

I Autoplants projektgrupp ingår forskningsutövare (Skogforsk, LTU och KTH), brukare (SCA, Södra, Sveaskog och Holmen) och tillverkare (Bracke Forest och Skogstekniska klustret). Till steg 2 som pågår i två år har Vinnova bidragit med 10 miljoner kronor och projektparterna medfinansierar med samma belopp. Om utfallet blir lyckat kan bidrag sökas till steg 3 där en färdig produkt ska tas fram och kommersialiseras. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125