23948sdkhjf

Brandskyddad gran från Södra när Eksjö återuppbyggs

Södra levererar en rad olika speciallösningar i trä till uppbyggnaden av Forssellska gården i Eksjö, bland annat brandimpregnerad granpanel.

Södra deltar i återuppbyggnaden av Forssellska gården som förstördes när Eksjö stadskärna brann 2015. Den nya fastigheten har fått namnet Ciselören och byggnaden ska efterlikna den minnesmärkta byggnaden som totalförstördes, skriver Södra i ett pressmeddelande.

Sedan den tragiska branden som ödelade Forssellska gården har arbete pågått med att ersätta byggnaden. Målet var en modern byggnad som samtidigt smälter in på ett naturligt sätt i den gamla träbyggelsen. Lägenheterna var klara för inflyttning under 2020.

– Det har varit ett mycket roligt och utmanade projekt med flera unika detaljer. Jag tycker själv att helheten blev mycket vacker. Vi är stolta över att vi har fått vara med och skapa denna nya byggnad och bidra till en vacker stadskärna, säger Håkan Lindvall försäljare av fasader på Södra. 

Ciselören är en modern fastighet med en spännande arkitektur. Många detaljer från den ursprungliga byggnaden har tagits tillvara och smakfullt anpassats i den nya byggnaden. Loftgångar mot innergården är kanske det tydligaste exemplet.

Södra har levererat en rad av olika speciallösningar i trä, till exempel brandimpregnerad granpanel och träräcken för innergården. 

I granpanelen har Södra utformat ett diamantmönster. Det var ett önskemål från arkitekten för att efterlikna den tidigare byggnadens fasad. 

Det krävdes en hel del nytänkande och detaljarbete på Södras snickeriverkstad i Torsås för att lösa uppgiften.

– Vi fick ta varje väggsektion för sig och såga ut diamanterna, säger Patrik Karlsson, på Södras snickeriverkstad.

Snickeriverkstaden har även tagit fram speciallösningar till räckena på innergården.

– Vid branden lyckades en av pelarna (balusterdocka) att räddas. Arkitekterna ville bevara formen av den och den återfinns nu i innergårdens räcken.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.097