23948sdkhjf

Martinsons limträ och KL-trä vann över betong

Martinsons förser kontorshus med trästomme i den helt nya stadsdelen Ebbepark i centrala Linköping..

– Att valet föll på en trästomme är positivt ur ett klimat- och hållbarhetsperspektiv, vilket jag hoppas att framtida brukare omfamnar. Vi tackar för förtroendet och ser det som ett steg i vårt mål att bli Sveriges främsta partner när det kommer till storskaligt träbyggande, säger Martinsons Key Account Manager Johan Jarl.

Stadsdelen Ebbepark håller på att växa fram mellan universitetet och centrum i Linköping, med det kommunägda fastighetsbolaget Sankt Kors som byggherre. Miljöprofilen i den nybyggda stadsdelen är hög och ska inkludera såväl bostäder och kommersiella fastigheter som lokaler skola och annan offentlig verksamhet. Nyligen påbörjades bygget av ett sex våningar högt kontorshus, med Åhlin & Ekeroth Byggnads AB som totalentreprenör och Martinsons som leverantör av byggnadens trästomme. 

Initialt fanns även betong med som ett alternativ vad gäller stommaterial, men Martinsons kunde ta fram en lösning i limträ och KL-trä. Johan Jarl berättar:

– När det handlar om kontorsbyggnader erbjuder våra stomsystem likvärdig funktion som betong. Däremot upplevs ofta de inomhusmiljöer som skapas med trä som betydligt behagligare än andra alternativ. Möjligheten att med synliga trädetaljer lyfta fram det naturliga materialet är mycket uppskattad.  

Ordervärdet för Martinsons ligger på 7,6 miljoner kronor och leveranserna till Ebbepark inleds under första halvan av 2021. Det här är inte första gången som Martinsons får förtroendet att leverera en av sina stomlösningar i trä till Åhlin & Ekeroth. Bland annat levererade Martinsons stommen i KL-trä till 69 lägenheter i Valla berså Linköping.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062