23948sdkhjf

Regeringen vill se minskade utsläpp från arbetsmaskiner

Regeringen ger Transportstyrelsen i uppdrag att analysera förutsättningarna för att utveckla registerföringen av arbetsmaskiner.

Syftet är att skapa bättre möjligheter att bland annat kontrollera arbetsmaskiners utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar. Uppdraget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna, enligt ett pressmeddelande från Miljödepartementet.

Arbetsmaskiner, till exempel traktorer, grävskopor och truckar, står för ungefär sex procent av Sveriges klimatpåverkan och utsläppen har ökat sedan 1990. Men det saknas i dag kunskap om vissa arbetsmaskiner i Sverige, som vilken typ av motorer de har, var de kommer ifrån och hur de används. Transportstyrelsen får därför i uppdrag att analysera förutsättningarna för att utvidga registreringsplikten för vissa arbetsmaskiner. Syftet är att skapa bättre möjligheter till styrning, kontroll och uppföljning av bland annat arbetsmaskiners utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar.

Transportstyrelsen ska om det är lämpligt utifrån analysen, även föreslå hur en utvidgad registreringsplikt för arbetsmaskiner kan utformas och finansieras.

Uppdraget är en del av regeringens klimatpolitiska handlingsplan, där regeringen identifierat att uppföljningen av utsläpp från arbetsmaskiner behöver förbättras för att skapa förutsättningar för styrning mot minskade utsläpp.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 oktober 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094