23948sdkhjf

Ponsse lanserar ny Scorpion

Ponsse lanserar en helt moderniserad modellserie av Scorpion-skördare, med målet att skärpa produktiviteten, och ge en bättre arbetsmiljö för föraren.

Scorpion-skördaren har blivit ett flaggskepp för Ponsse. Den presenterades för första gången 2013, vid Elmia-mässan. Scorpion blev en försäljningsframgång och har tillverkats i mer än 1 200 exemplar. Den finns i dag i 25 länder runt om i världen.

Ponsse framhåller att den nya skördaren erbjuder effektivitet och produktivitet och med litet marktryck. Inom produktutvecklingen har särskild uppmärksamhet fästs vid ännu bättre arbetsergonomi, säkerhet, sikt i förarhytten och användarvänlighet.

– Utgångspunkten vid utvecklingen av den nya Scorpion-modellserien var, liksom alltid, den respons som vi fått av dem som använder skogsmaskiner, säger Jan Kauhanen, produktchef för skördare på Ponsse. Tack vare responsen har vi infört de moderniseringar som vi nu presenterar. Arbetsutrymmet i styrhytten har blivit mer praktiskt och Scorpions tysta "landskapskontor" har utvecklats med tanke på förarnas trivsel och ork.

Användare som arbetat med maskinen före lanseringen menar att utrymmet i kabinen är bättre, sikten är bättre runt om, och ljuset mer naturligt och rätt placerat. Kontrollerna sitter rätt och den aktiva kranen gör maskinen mer lätthanterlig.

Ponsse pekar själva på Scorpions goda sikt och att den är lätt att styra. En av de mest uppenbara förändringarna i den nya modellen är det enhetliga framfönstret som sträcker sig ända upp till styrhyttens tak för att ge ännu bättre sikt under alla slags förhållanden.

Ponsse Scorpion och Scorpion King har utrustats med femte generationens Ponsse Opti 5G-informationssystem samt ett helt nytt programgränssnitt.

– Opti 5G:s helt nya gränssnitt tillsammans med den nyligen presenterade Opti8-datorn lyfter Ponsse till en ny nivå ifråga om användbarheten av informationssystem i skogsmaskiner. Förare som använt den tidigare Opti-generationen kan enkelt och snabbt övergå till det nya Opti 5G-systemet, säger Markku Savolainen, produktchef för informationssystem.

Opti 5G-informationssystemet möjliggör också krankontrollsystemet Ponsse Harvester Active Crane. Med systemet kan skördaren på ett nytt sätt kontrollera kranen och effektivisera arbetet. Med Active Crane styr föraren direkt skördaraggregatet istället för kranens enskilda funktioner, för att föraren ska kunna fokusera på träbearbetning istället för kranarbete. Active Crane kan manövreras med två styrspakar. Med den ena spaken styrs aggregatets höjd från marken och med den andra rörelseriktningen. Systemet ser också till att kranens alla funktioner har automatisk inbromsning innan rörelseområdet upphör och förhindrar därigenom stötar som belastar mekaniska konstruktioner och föraren. När föraren anger önskat läge, sköter Active Crane automatisk lyftning, vippning och utskjut.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078