23948sdkhjf

Låga lagernivåer, höga priser

Svenskt trä har blivit hårdvaluta på världsmarknaden. "Vi kan konstatera att bygga-hemma-trenden är större än ett svenskt coronafenomen, säger Kerstin Hallsten, Skogsindustrierna.

– En stark bostadsmarknad och bygghandel på många håll i världen har gynnat svensk export av trävaror. Det här har vi också en expansiv penning- och finanspolitik att tacka, som har hållit uppe människors köpkraft, säger Kerstin Hallsten, chefsekonom på Skogsindustrierna.

Svenska sågverk har inte haft så låga lagernivåer på över 20 år. De har fått ligga i för att kunna leverera, efter att de först slog av på produktionen när pandemin slog till i Europa och Sverige.

– Sågverken hade oväntat stora leveranser till länder som USA och Storbritannien under hela hösten. Först behövde länderna ta igen efter en kraftigt minskad import under pandemins första månader. Men sen har de fortsatt att köpa stora volymer, ofta till höga priser. Jag ser det som ett styrkebesked för den globala trävarumarknaden och för svenska trävaror, säger Christian Nielsen, analytiker inom trävaror på Skogsindustrierna. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094