23948sdkhjf

Jokkmokk Allmännings får digital tvilling

MW Group skapar en digital tvilling av Jokkmokk Allmännings skogar.

Förväntningarna var höga  på  den nya metoden  att med obemannade flygsystem (UAS) och fjärranalys inventera skogar. Nu visar MW Forest Sense tillsammans med  Jokkmokks  Allmänning att metoden och analyserna levererar enligt plan.

Systemet är skalbart och ger ett dataunderlag med omfattande information med många användningsområden. Det handlar om att göra en digital tvilling av skogens träd och mark.

Den höga upplösningen och användningen av olika datakällor är nyckeln som skapar en stor del av mervärdena, och skapar nya användningsområden. Jokkmokk Allmäning har jobbat med laserscanning i över tio år, men med den nya tekniken får de en upplösning på ett helt annat sätt.

Hela Jokkmokks Allmännings markinnehav, på dryga 80 000 hektar, inventeras. Den information som samlas in är mycket detaljerad och kommer att skapa en tydlig bild av hela skogsinnehavet.

– Metoden  ger en bättre bild av markens bärighet och terrängformationer. Med den informationen minskar risken för onödiga skador på mark och vägar. Därigenom skapas en bättre avverkningsplanering som i sin tur kommer förbättra ekonomin för så väl markägare som virkesköpare, säger  Christian  Rimpi, allmänningsförvaltare, Jokkmokks Allmänning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125