23948sdkhjf

Hatt bekymrad över stigande kostnader

 Företagen inom det gröna näringslivet är optimistiska inför det kommande året. Det visar LRFs nya gröna näringslivsindex för kvartal 1. Den främsta anledningen till optimismen är att efterfrågan just nu upplevs som mycket god. ”Det som bekymrar oss är stigande priser på viktiga insatsvaror”, säger Anna-Karin Hatt, vd för LRF. Priserna på insatsvaror som dieselolja, gödsel och djurfoder har generellt ökat det senaste halvåret.

Priset på diesel, nödvändig för många skogs- och lantbruksmaskiner, sjönk under pandemins inledning, men har successivt stigit kraftigt sedan dess. Prisökningarna fortsätter under första kvartalet 2021.

– Det var en vinstlott att köpa in gödsel och diesel när priserna var låga i somras. Samma sak gäller de som har säkrat priserna med olika instrument. Situationen är inte lika rolig för de som inte gjorde det, säger Anna-Karin Hatt.

LRF noterar att skogsbruksindex ökar kraftigt, från 98 till 108 på skalan där 100 är normalt. Uppgången beror främst på prisutvecklingen på timmer, vilken gynnas av den globala efterfrågan på trävarumarknaden.

– Tack vare uppsvinget på den globala trävarumarknaden ser vi ett stigande timmerpris som i sin tur ökar intresset bland svenska skogsbrukare för att avverka, säger Anna-Karin Hatt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094