23948sdkhjf

Pyrocells fabrik har anlänt till Sverige

Nu har Pyrocells nya fabrik anlänt till Granudden, i utkanten av Gävel, i form av ett 30-tal moduler som tillverkats i Nederländerna. Den 15 mars startar monteringen av den banbrytande fabriken som ska förädla sågspån till icke-fossilt drivmedel i form av pyrolysolja.

Träindustriföretaget Setra och drivmedelsbolaget Preem samarbetar kring produktion av fossilfri pyrolysolja från sågspån genom det gemensamägda bolaget Pyrocell. I Pyrocells anläggning vid Kastets sågverk ska sågspån, som är en restprodukt i Setras industriella process, omvandlas till pyrolysolja. Pyrolysoljan kommer därefter att förädlas till förnybar diesel och bensin vid Preems raffinaderi i Lysekil. – Den här typen av satsningar på bioolja är ett viktigt steg för att uppfylla målet om fossilfria transporter i Sverige till 2030, säger Pontus Friberg, ordförande i Pyrocell.

Parallellt med det praktiska arbetet sker en rad rekryteringar till den nya fabriken.

Fabriken kommer att placeras på en yta på omkring två hektar inne på Kastets industriområde i Gävle. Anläggningen ska producera runt 25 000 ton pyrolysolja, motsvarande 15 000 personbilars årliga bränsleförbrukning. Produktionen är planerad att vara igång under september-oktober i år. Om Pyrolys Pyrolys är en process där ett ämne snabbt hettas upp till en hög temperatur så att det fasta materialet förångas och kan kondenseras till en vätska. Genom pyrolys kan restprodukter från skogen så som grenar, rötter, toppar och sågspån omvandlas till en olja som sedan kan raffineras till förnybar bensin och diesel.

Om Pyrocell

I augusti 2018 bildades bolaget Pyrocell som gemensamt ägs av Setra och Preem. Bolagets affärsidé är att producera bioolja från sågspån. Setra har råvaran, sågspånet, medan Preem har raffinaderier och tankstationer. Med pyrolysoljeanläggningen vid Setras sågverk i Kastet utanför Gävle skapas en ny stark värdekedja för förnybara drivmedel, från skogen till tanken.  

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11