23948sdkhjf

Södra tiodubblar KL-trä

Nu inleds stommontaget av Södras nya och större fabrik för KL-trä, som kommer att öka produktionskapaciteten av trästommar med tio gånger.

Etableringen av den nya fabriken sker vidkombinatet på Värö norr om Varberg, där Södra sedan tidigare har den första anläggningen för korslimmat trä. Produktionen planeras att starta under mitten av 2022. Fabriken kommer kunna leverera stommaterial till 4 000 bostäder varje år, vilket motsvarar en tio gånger så hög produktion som i dag sker vid Södras befintliga fabrik.

–Trä är det enda förnybara materialet för att bygga på höjden och den nya anläggningen är en viktig milstolpe i Södras satsning att bli en av Nordens ledande aktörer inom massivt träbyggande, säger Lotta Lyrå, vd och koncernchef för Södra. Den kommer hjälpa oss att fortsätta växa hållbart och generera mer värde från varje kubikmeter av våra medlemmars skogar

Under 2020 hade 20 procent av nybyggda lägenheter i flerbostadshus en stomme av trä, vilket är en fortsatt ökning sen tidigare år. Under 2022 införs lagen om klimatdeklaration, som ställer krav på en mer hållbar byggnation.

– Utvecklingen för byggnation med massiva träelement är mycket positiv. I dag finns en större efterfrågan på marknaden än vad det finns tillgänglig kapacitet. Det är gapet vi vill fylla. Genom att utveckla nya innovativa produkter säkerställer vi vår konkurrenskraft och skapar värde för både medlemmar, kunder och anställda, gamla som nya, säger Jörgen Hermansson, chef Södra Building Systems.

I genomsnitt står stommen för nära hälften av klimatavtrycket vid en byggnation av ett flerbostadshus med tre till åtta våningar. Med Södras stomme i KL-trä kan denna siffra sänkas med upp till 80 procent jämfört med en klassisk betongstomme. Utvecklingen är på väg att förändra byggmarknaden då industrialisering och förtillverkning också möjliggör ökad produktivitet.

– Vi vill vara med och bidra till produktivitetsutvecklingen och klimatomställningen inom byggindustrin, säger Jörgen Hermansson.

Själva fabrikslokalen kommer bli en 270 meter lång byggnad. Stommen består av limträ som kombineras med korslimmat trä, givetvis från Södra, likväl som Södra själva står för annat konstruktionsvirke och beklädnad av byggnaden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094