23948sdkhjf

Tilldelas 400 000 kronor för flissatsning

Jessica Gard Timmerfors får ta emot 400 000 kr från Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond när fonden för första gången delar ut utmärkelsen Young Researcher´s Award.

Flisen från sågverken behöver framställas mer effektivt för att kunna tillgodogöras på ett bra sätt av massabruken, menar Jessica Gard Timmerfors, MoRe Research i Örnsköldsvik (en del av RISE) – Min ambition är att bli Sveriges nya flisningsexpert och kunna guida framtida experter inom området.

Nu får hon alltså ekonomiskt stöd för sina ambitioner genom 400 000 kronor från Gunnar Sundblads forskningsfond.

”Genom att studera flis med hjälp av moderna metoder och tekniker lägger Jessica Gard Timmerfors grunden för ökade möjligheter till en effektiv användning av vedråvaran. Dessutom lyfter hon fram flis som ett forskningsområde som är relevant och aktuellt för både industrin och akademin” lyder motiveringen för priset som tilldelas en forskare som verkat inom skogsindustriell forskning i max fem år efter disputation.

Med priset vill Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond verka för att få fler unga forskare att bidra till skogsindustrins utveckling.

Med hjälp av prispengarna vill Jessica Gard Timmerfors besöka sågverk för att kartlägga den flis som produceras. En stor del av flisen används av massabruken och målet för forskningen är att med hjälp av insamlad kunskap utvärdera i pilotskala om energi kan sparas vid framställning av mekanisk massa.

I takt med att det finns allt fler önskemål om vad skogen ska leverera ökar också behovet av att optimera råvaran.

– Det behövs forskning som kan frigöra material till nya processer, producera mer av mindre, samt att säkerställa att den nedtagna skogen används så effektivt som möjligt. Här spelar flisningen en viktig roll, säger Jessica Gard Timmerfors.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.297