23948sdkhjf

Stockholms åkerier hårdast drabbade av pandemin

Pandemin slår olika hårt mot olika segment av åkeribranschen och olika delar av landet.

När det gäller åkeribranschen är Stockholmsområdet hårdast drabbat av pandemin, det visar en undersökning gjord av Sveriges Åkeriföretag. Nästan 48 procent av företagen i Stockholm har mindre att göra än normalt. Det är också i Stockholm som företagen tror sig behöva säga upp personal i större omfattning än i övriga landet. Av storstadslänen är det Skåne som visar minst negativ påverkan och här uppger 13 procent av de skånska åkeriföretagen att man har mer att göra än normalt.  

Företagen som verkar inom närdistribution rapporterar att de har mer att göra än förra mätningen i februari 2021, närmare 15 procent meddelar att de har mer att göra. Men det är också större andel företag som har personal som antingen är sjukskrivna eller sitter i karantän. Andelen företag som uppger att läget försämrats har minskat sedan förra mätningen23 procent jämfört med cirka 30 procent i februari 2021. 

Bland företagen som verkar inom fjärrdistribution upplever fler att de har mer att göra än normalt i förhållande till övriga företag i branschen. Drygt 95 procent av företagen som arbetar med fjärrtransporter har tidigare svarat på enkäten. Av dessa uppger nu drygt 11 procent att det har blivit bättre jämfört med förra mätningen.  

Transporterna för skogsindustrin är det segment bland godstransporterna som än så länge verkar vara minst påverkat. Hela 88 procent uppger att de har en oförändrad efterfrågan på transporter.  

Det till antal största segmentet, bygg- och anläggningstransporter uppvisar ungefär samma mönster som total population. Dock kan skönjas en något vikande framtidsutsikt för branschen. Cirka 20 procent av företagen uppger att de upplever en försämring jämfört med knappt 18 procent av total population för 7 veckor sedan. 

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109