23948sdkhjf

Stipendium till träkonstnär

Wood Art Residence Bodafors är ett nyinstiftat internationellt program för konstnärer med koppling till trä. Det vänder sig till utövare inom konsthantverk, slöjd, möbelsnickeri, formgivning, instrumentbygge, bild- och formkonst, musik, litteratur, facklitteratur, journalistik. 

Residenset drivs av Kulturgatan i Bodafors i samarbete med Malmstens Linköpings universitet och har möjliggjorts tack vare ett storartat bidrag från Familjen Kamprads stiftelse.  

 Under fem år från och med år 2020 kommer en urvalskommitté att årligen utse stipendiater för det stora residenset.  

Varje år utlyses samtidigt ett sökbart residens som innebär residens under en månad med fri bostad och verkstad / ateljé i Villa Svea i Bodafors samt ett stipendium på 25.000 :-  

Med utgångspunkt i den unika platsen, dess historia och nutid, ges stipendiaten möjlighet till fördjupat undersökande och konstnärligt utvecklande arbete i en miljö med historia och framtid. 

Lilla residenset tilldelas år 2021, konstnären och formgivaren Alice Kettle. 

Motivering: 

”Alice Kettleär formgivare med en kandidatutbildning vid Edinburgh College of Art och en nyligen avlagd masterexamen från HDK Steneby, programmet Wood Oriented Furniture Design. Alice har fått stor uppmärksamhet för sitt verk ”When I am among the trees” där hon arbetat med pilflätning i stor skala och en nära nog arkitektonisk framtoning. I Bodafors vill Alice utveckla sitt pilprojekt men betonar att det är skogen och platsen som blir hennes utgångspunkt. Att ta hand om, inte bara uppleva, är en ledstjärna för Alice Kettle vilket syns och känns i flertalet av hennes projekt. Det kan handla om att bryta människans självupptagenhet och i stället möta naturen och naturens material med ärlighet och värdighet. Respekt för resurser och natur och att låta ett verk ta tid. Alice Kettle vill ge oss upplevelser där alla sinnen är med. Hon vill skapa möten med skogen och med möjligheterna som spirar där och leda oss fram till något som berör och till upplevelser som ger hopp. 

 

Stipendiekommitté: 

 

Johan Ölvander, Professor LiU, ordförande 

Mikael Löfström, Stiftelsen Lehmanns Verkstad 

Alessandra di Pisa, Universitetslektor LiU 

Maria Leijonhielm, Koordinator LiU 

Leif Burman, Universitetslektor LiU 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.079