23948sdkhjf

Bättre arbetsmiljö ger högre produktion

Så mycket som 70 procent av en skotarförares arbetsdag kan bestå av att manövrera kranen? Det finns mycket att vinna på att hitta sätt att effektivisera krankörningen. Nu introducerar Komatsu Forest Smart Crane – där kranen lyder skotarförarens minsta rörelse och dessutom utför jobbet på ett mjukt och ergonomiskt sätt.

Krankörning består av flera olika, simultana moment och under en dag blir det många handrörelser för att få ut virket till vägen. Ett förenklat förfarande skulle spara på kroppen och effektivisera krankörningen. Det var den centrala idén bakom Komatsus utvecklingen av Smart Crane.
Komatsu menar att föraren kommer att orka mer och kunna hålla en jämn och hög produktion under hela dagen, tack vare kranens precision och mjuka rörelsemönster som ger föraren möjlighet att arbeta på ett mer avslappnat sätt. Med Smart Crane förenklas även kranstyrningen. Med endast tre spakrörelser styr föraren enkelt gripen exakt dit den ska.

– Teleskoputskjutet sköts automatiskt och föraren får en sak mindre att tänka på. Färre spakrörelser gör att jobbet går lättare, även för en erfaren förare, och bidrar till en bättre förarergonomi. En annan fördel är att det blir betydligt lättare för en ovan förare att lära upp sig och snabbt bli duktig på krankörning, förklarar Daniel Grabbe, produktchef för skotare hos Komatsu Forest.

Komatsu framhåller att Smart Crane anpassar sina egenskaper beroende på var i krancykeln gripen befinner sig, på samma sätt som en erfaren förare gör. Det gör att kranen beter sig olika beroende på om föraren plockar virke från backen, lastar det i lastutrymmet eller lastar av vid avlägget, för att uppnå så hög produktivitet som möjligt i varje moment. Detta syns till exempel i hur Smart Crane prioriterar teleskoputskjutet framför lyftarmen, vilket sparar både tid och bränsle.

– Tekniken bakom Smart Crane bygger vidare på vår intelligenta kranstyrning SmartFlow, säger Daniel Grabbe. En intelligent kranventil övervakar att rätt tryck och flöde levereras till kranen vid varje tillfälle, oavsett last. Tack vare den aktiva krandämpningen får vi dessutom en fantastisk känsla i krankörningen, med stor precision i alla rörelser, menar Daniel Grabbe.

Smart Crane fördelar också rörelsen mellan kranfunktionerna så att vibrationer och stötar minskar. Det bidrar till en bättre förarergonomi samtidigt som det skyddar krankomponenterna och ökar deras livslängd.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094