23948sdkhjf

GS håller med DN om exploatering av arbetskraft

GS-facket, som organiserar skogsarbetare, instämmer i den bild som DN givit om missförhållanden i skogsbruket. GS menar att finns ett utbrett problem med arbetskraftsexploatering, där kollektivavtal inte efterlevs och arbetskraft har oskäliga villkor.

GS menar att problemet med arbetskraftsexploateringen i skogsvårdssektorn inte kan skyllas på ett fåtal oseriösa entreprenörer, utan att ansvaret till stor del ligger hos beställaren och därmed de stora skogsbolagen som pressar priser. Detta, menar GS, tvingar skogsvårdsentreprenörerna att varje år söka personal som kommer allt längre från den svenska arbetsmarknaden och de får allt svårare att följa avtal och regler.

– I offentligheten omfamnar de stora bolagen den svenska arbetsmarknadsmodellen, men i realiteten sänker de den, säger GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö. Vårt folk ute i landet vittnar om att de stora bolagen är väl medvetna om, och i vissa fall till och med uppmuntrar till, att avtalen inte ska efterlevas. Det gäller inte bara löner utan också saker som rör arbetsmiljön, till exempel avsaknad av koja. Problemet är inte bara att det finns ett par ruttna äpplen inom skogsvårdssektorn, det är ett ruttet träd. Skogsbolagen måste titta sig i spegeln och fråga sig vad för skogsbruk de vill ha i Sverige. De rapporter som GS får och som Dagens Nyheter nu rapporterar om väcker frågan om svenskt skogsbruk verkligen är att betrakta som hållbart, säger Per-Olof Sjöö. Det som är mest upprörande med allt detta är att det här är bolag som har hög svansföring i hållbarhetsfrågor och som årligen tjänar miljarder på skogsråvaran. Pengarna för att betala för skogsvård till schysta villkor finns.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078