23948sdkhjf

Nu klart: Massaproduktionen stänger

I linje med tidigare kommunicerad avsikt har Nordic Paper idag beslutat att produktion av pappersmassa vid bolagets anläggning i Säffle ska upphöra under fjärde kvartalet 2021 och ersättas med externt inköpt massa.

Beslutet om att produktionen ska upphöra i Säffle har kunnat fattas då förhandlingar med fackliga parter rörande massaproduktionen nu har slutförts. 

Nordic Papers produktionsanläggning i Säffle består idag av en massalinje och två pappersmaskiner som producerar naturliga greaseproofpapper. Pappret säljs för användning till olika typer av livsmedelsapplikationer exempelvis bakformar och bakplåtspapper.

Åtgärderna innebär att anläggningens årliga produktionskapacitet för papper ökar med cirka 10 procent. Beslutet leder enligt bolaget till en betydande minskning av anläggningens klimatpåverkan då användning av fossila bränslen kommer mer än halveras. Andra viktiga miljöeffekter är att utsläpp till vatten kommer minska kraftigt samtidigt som utsläpp till luft från massaprocessen upphör helt.

– I och med detta beslut utökar vi vår konkurrenskraft och säkrar vår position som världsledande producent av greaseproofpapper. Jag är glad över att vi nu svarar mot våra kunders ökande efterfrågan på våra förnyelsebara material och att vi samtidigt kan minska vår miljöpåverkan, säger Anita Sjölander, vd för Nordic Paper.

Nordic Paper bedömer att anläggningens fasta kostnader exklusive avskrivningar minskar med omkring 30-40 miljoner kronor på årsbasis vid utnyttjande av den fulla produktionskapaciteten. Bemanningen vid anläggningen kommer att minska med cirka 20 arbetstillfällen. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.265