23948sdkhjf

Ledare Skog & Maskin Nr. 1: En röst för att använda skogen

Ledare Skog & Maskin nr. 1 2021

Välkommen till Skog & Maskin! Vi plockar upp stafettpinnen från den tidigare Direktkontakt Skog, och gör en ny och tuffare tidning.  Vi kommer att ge dig en rad artiklar om ny och kommande teknik, samtidigt som vi visar varför ett aktivt skogsbruk är så viktigt. Artiklar om autonoma maskiner och digitalisering kommer därför att samsas med artiklar om träbyggande, nya biobaserade material och nya kemikalier. 

Skog & Maskin kommer att visa varför skogsnäringen är den väg vi behöver ta för att nå ett uthålligt samhälle, ett samhälle som baseras på förnybara råvaror. Vi kommer att visa hur digitalisering och modern informationshantering kan bidra till att göra vårt skogsbruk mer effektivt, utan de bieffekter vi fortfarande kan se i form av markskador, misstag vid avverkningar eller skador på fornlämningar. Tekniken ger allt mer hjälp, och skogsbruket kan bli både effektivare och skonsammare.

På senare tid har både miljöorganisationer och medier, inte minst DN, gått på offensiven mot skogsbruket. Där finns säkert saker att kritisera, men det är bekymmersamt att den underliggande tanken är att skogen är bäst när den får stå i fred. Samtidigt är det knappast någon som ifrågasätter att vi ska gå mot bioekonomi och uthållig utveckling. Ett hyckleri som är direkt farligt för arbetet att skapa en uthållig framtid.

Skog & Maskin vill göra en insats för ståndpunkten att skogsbruket kan och måste utvecklas, men att det i grunden är bra för både biodiversitet, sociala behov och klimatet att skogen används. Att skogsnäringen även är grunden för en god levnadsstandard och en levande landsbygd i hela Norden är kanske mer etablerat, men bredden på den ekonomiska utdelningen kanske behöver betonas även framöver. Pengarna från skogen ligger inte och skramlar i pengabingen hos någon svensk Joakim von Anka, den försörjer familjeägda gårdar, entreprenörer och en servicesektor som behövs över hela vårt land. Liksom i våra grannländer.

Så än en gång, välkomna till Skog & Maskin! Vi vänder oss till alla som är intresserade av varför skogsbruket finns och varför det måste utvecklas. Vi är övertygade om att det aktiva skogsbruket behövs, och att teknikutvecklingen kommer att gynna alla typer av anspråk på skogens resurser. Vi ses!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.156