23948sdkhjf

Rottne satsar 40 miljoner - behöver bli fler

Skogsmaskinsföretaget Rottne industri gör sin största satsning någonsin. Företaget investerar nu 40 miljoner kronor i två nya bäddfräsar och en ny industrihall på cirka 1 700 kvadratmeter.

   – Vi ska öka produktionskapaciteten. Som ett led i detta gör vi en storsatsning genom att specialisera våra fabriker, säger Tobias Johansson, vd på Rottne industri.

Rottne Industri tillverkar sedan många år en stor del av komponenterna till sina skogsmaskiner i de egna fabrikerna. Den nya satsningen innebär att all bearbetning av större komponenter, i Lenhovda, kommer att ske i huvudfabriken i Rottne, medan fabriken i Lenhovda kommer att specialiseras mer på robotsvetsning.

   – Vi har tagit fram en långsiktig strategi på vilka objekt som vi ska tillverka för att nå vår framtida volymökning, säger Anders Börjesson, majoritetsägare av Rottne industri.

En del av den stora investeringen består av två toppmoderna bäddfräsar från Correa, tillverkade och designade för att hantera stora, tunga och upp till sex meter långa objekt.

   – Här handlar det om bäddfräsar med den allra senaste teknologin som ska klara av vårt mål på 300 tillverkade maskiner per år, mot dagens 150–200, säger Joakim Ragnarsson, produktionschef på Rottne industri och fortsätter:

   – Det är maskiner i tiomiljonersklassen för bearbetning av stora svetsade komponenter till exempel ramar. Den första kommer att finnas på plats om ett år.

Den andra stora satsningen sker i huvudfabriken i Rottne. Som ett led i specialiseringen kommer all tvättning, blästring och målning framöver att ske i Rottne. Det gör plats för att för att tillverka en större komponentvolym i Lenhovda.

   – Vi passar även på att förbättra internlogistiken genom att bygga ihop flera av byggnaderna på huvudfabriken, säger Tobias Johansson.

Den nya storsatsningen skapas också nya arbetstillfällen, både i Rottne och Lenhovda. Den produktionen som ska flyttas från Lenhovda till Rottne kommer att ersättas i takt med volymökningen.

   – Utan denna förändring hade vi inte klarat av att producera de ökande volymerna i Lenhovda.

Fabriken i Stensele kommer inte att påverkas, utan här fortsätter verksamheten precis som vanligt.

   – Vi kommer att behöva anställa en produktionstekniker, med inriktning mot bearbetning, inom kort som kan finnas med på den här unika resan från start, säger Joakim Ragnarsson.

Arbetet kommer att ta sin början i höst och sedan är ambitionen att den nya byggnaden ska stå klar och den första maskinen vara installerad i mitten av 2022. Därefter kommer investeringsarbetet att pågå successivt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094