23948sdkhjf

Greenpeace läger ska stoppa Sveaskogs avverkning i omstritt område

Sveaskog började i helgen arbeta i ett omstritt skogsområde med höga naturvärden i Muonio sameby. Greenpeace säger nu att man har slagit läger i skogen för att hindra fortsatta avverkningar. Sveaskog säger att man hållit samråd med samebyn.

– Sveaskog kör över natur, urfolk och en växande opinion som vill ställa om till ett hållbart skogsbruk och skydda våra sista riktiga naturskogar från att kalhuggas. Greenpeace kräver att Sveaskog omedelbart stoppar avverkningarna och respekterar urfolks rättigheter, säger Karolina Carlsson, talesperson från Greenpeace på plats i Norrbotten.

Sveaskog började i helgen avverkning i ett cirka 75 hektar stort avverkningsanmält skogsområde i Muonio sameby. Greenpeace och samebyn vill att alla avverkningar i området ska stoppa tills dess att formella samråd har återupprättats. Enligt Greenpeace avbröts avverkningen efter att organisationens team anlände till platsen.

Sveaskog säger i en kommentar att man har hållit samråd med Muonio, samråd som syftar till att skogsbruket ska ta hänsyn till rennäringens behov baserat på den kunskap och information som lämnas av samebyn. Företaget betonar att Sveaskog följer FSC-standarden och träffade Muonio sameby för ett formellt samråd den 21 juni. Vi kom då överens med samebyn att träffas igen i slutet av denna månad, augusti 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.235