23948sdkhjf

Så mycket har barkborrens angrepp skenat de senaste åren

Under de senaste fyra somrarna har långt mer granskog skadats av granbarkborren än under en 40-årsperiod bakåt i tiden. Det visar statistiken från de återkommande inventeringar som gjort sedan 1970-talet.

I Sverige har Skogsstyrelsen med hjälp av branschen inventerat granbarkborreangreppen i skogen i över fyra årtionden, och den samlade statistiken visar att de senaste årens angrepp avviker markant från den tidigare trenden:

– Från det att man började mäta granbarkborreskadorna på 1970-talet och fram till 2017 blev totalt 10 miljoner kubikmeter skog angripen av granbarkborren – och då har man räknat med angreppen efter stormen 1969 i Värmland och efter stormarna Gudrun och Per. Från 2018 och fram till 2020 angreps ungefär 18 miljoner kubikmeter skog av barkborren, berättar Kerstin Ström, ansvarig för projektet Stoppa Borrarna på Skogsstyrelsen. Och tillägger:

– Toppåret var 2019 och vi hade näsan lika stora skador efter granbarkborren 2020. Skadorna under de två åren blev större än vad forskarna ens kunnat föreställa sig i ett värsta tänkbara scenario.

Den gångna sommaren bjöd på mera normala regnmängder på vissa håll och granarna i Sverige har överlag återhämtat sig och varit i bättre kondition än somrarna 2018 och 2019. Förhållandena har ändå varit gynnsamma för granbarkborren i sommar, säger Kerstin Ström:

– Granbarkborren har haft ett ganska bra läge i sommar. Borrarna har svärmat lite hela tiden, de har hela tiden kunnat flyga. Vanligtvis så trycks de tillbaka, men i somras har de småbubblat hela tiden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078