23948sdkhjf

Åtta miljoner till för att möta skogsskador

Nu satsas ytterligare åtta miljoner kronor på Nationellt skogsdatalabb. Labbet drivs av Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet i samarbete med skogssektorn och andra myndigheter.

Med hjälp av nya data, labbmiljö och artificiell intelligens kan datalabbet nu utvecklas med fokus på skogsskador och klimat.

Satsningen blir möjlig tack vare ett stöd från Vinnova på 4 miljoner kronor. Resten finansieras av Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

– Det här är ett jätteroligt besked men också ett erkännande skogsdatalabbet fått från Vinnova. Tillgång till nya datakällor och digital innovation som ligger i framkant håller på att ge skogssektorn ett riktigt lyft. Nu får det ytterligare en rejäl skjuts framåt och kommer ge konkret nytta för klimat och skogssektorn, säger Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör.

Skogsdatalabbet arbetar till exempel med skogliga data som tagits fram genom flygburen laserskanning, satelliter, drönare och fältinventeringar. Det handlar om att ta fram relevant data, laborera och sedan tillgängliggöra den med spetsverktyg som skogsektorns aktörer kan ha konkret nytta av för effektivisering och ökad miljöhänsyn. Sedan 2019 har samarbetet bland annat resulterat i tjänster där satellitbilder används för detektering av skogsskador. Detta har integrerats i flera skogsföretags och tjänsteleverantörers egna system och tjänster.

Nationellt skogsdatalabb drivs av Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet i nära samverkan med ett flertal externa aktörer såsom myndigheter och skogsnäring som bidrar med egna resurser. Nationellt skogsdatalabb är en nationell resurs som ska öka tillgängligheten och därmed underlätta användningen av data om skogen. Rymdstyrelsen och Rymddatalabbet är exempel på partners. Ambitionen är att Nationellt skogsdatalabb ska vara en kreativ mötesplats för alla som arbetar med skogliga data. Alla relevanta aktörer involveras under hela kedjan; från tidigt skede i utvecklingsarbetet till implementering och öppen spridning av resultat.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109