23948sdkhjf

Biometria skärper kvalitetssäkringen av skördare

Biometrias fältverksamhet digitaliseras genom det nya fältstöd som nu har driftsatts. Under 2021 har förbättringsprojektet Kvalitetssäkrad tillredning ökat möjligheten till en modern bearbetning, analys och förädling av produktionsfiler i fält och en standardiserad kommunikation till Biometrias kunder.

Huvudsyftet för en kvalitetstekniker är att coacha maskinlag till att få skördaren att mäta bättre. En bra mätning innebär att skördaren har lättare att hitta rätt i prislistorna och kan göra rätt sortiment, en konsekvens som skapar ett högre virkesvärde och leder till ett bättre resursutnyttjande från skogen.

− För maskinlagen som avverkar ute i skogen ger detta i slutänden en högre kvalitet i avverkningen vilket leder till en bättre lönsamhet för både skördarlag, markägare och köpare av virket, säger Jonas Hemmingsson, chef för Fältverksamheten på Biometria.

Fältstödet innebär att arbetet för kvalitetsteknikerna och kunderna förbättras då mer tid kan läggas på coachning och mindre tid på flera omständliga moment i äldre mjukvarulösningar. Ofta med naturen, i form av mygg, köld och regn, emot sig. Kunderna, oavsett om det är skogsföretag eller maskinägare kommer att uppleva stora förbättringar i form av mer enhetliga rapporter, så oavsett vilken kvalitetstekniker som har utfört jobbet kommer rapportens utformning se lika ut.

− Med hjälp av det digitala fältstödet så skapar vi bättre rapporter till maskinlagen. De kommer på ett enkelt sätt att kunna ta del av sina resultat på skördarens mätnoggrannhet och sortimentsuppföljningar. Kvalitetsteknikerna kommer att kunna följa upp sina maskinlag på ett effektivare sätt i frågor som rör mätningskvalitet, säger Mariana Komstadius, Produktägare på Biometria.

Det dagliga arbetet för kvalitetsteknikerna och maskinförarna blir också säkrare, då man undviker smitto- och skaderisker som uppstår där man tidigare måste klättra upp i skördarhytten för att hämta ut produktions- och kvalitetsdata. Med det nya fältstödet får man tillgång till de allra flesta filerna direkt i fält.

Det dagliga arbetet för kvalitetsteknikerna och maskinförarna blir också säkrare, då man undviker smitto- och skaderisker som uppstår där man tidigare har behövt klättra upp i hytten på skördaren för att hämta ut produktions- och kvalitetsdata. Med det nya fältstödet får man tillgång till de allra flesta filerna direkt ute i fält.

Det digitala fältstödet MILQ (Measurement Information Logging Quality), som Fältverksamhetens kvalitetstekniker nu kommer att använda, fungerar på flera enheter som surfplatta eller dator, beroende på användarens behov. MILQ har stöd att köras offline vilket är en viktig egenskap för ett verktyg som ska fungera ute i skogen även när mobiltäckningen är dålig.  ​Rapporten skapas direkt ute i fält och går i väg automatiskt när enheten får uppkoppling igen. Det finns också en tidsvinst för kvalitetsteknikern då rapportskrivandet försvinner.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125