23948sdkhjf

Viktigt agera rätt vid viltolycka

Var nionde minut – året runt, dygnet runt – sker en viltolycka. Men det finns hjälp att få.

Ett av Svenska Jägareförbundets uppdrag är att se till att det finns eftersöksekipage som kan söka reda på trafikskadat vilt. Det ger eftersöksjägaren de bästa möjligheterna att finna djuret om man märker ut platsen där man sist såg djuret. Då vet han eller hon var de ska börja söka.

– När det är gjort ska du ringa 112 och meddela polisen att en viltolycka inträffat, säger Markus Olsson, nationell samordnare för viltolyckor på Svenska Jägareförbundet. Först då registreras händelsen och polisen kan skicka ut ett eftersökekipage till platsen. Du behöver dessutom polisens händelsenummer för att eventuellt anmäla skador din bil fått till ditt försäkringsbolag. Bilförare måste anmäla viltolyckor med älg, rådjur, kronhjort, dovhjort, utter, vildsvin, mufflonfår, björn, varg, järv, lo, och örn till polisen. Så även om du tycker att du bara snuddat ett rådjur med bilen måste du anmäla olyckan. Det går bra att märka ut platsen med en plastpåse, halsduk eller något annat du råkar ha i bilen. Huvudsaken att det syns från vägen så att eftersöksjägaren inte behöver slösa tid på att leta efter olycksplatsen. – Att märka ut platsen tydligt är faktiskt det bästa trafikanter kan göra för att göra djurens lidande så kort som möjligt, säger Markus Olsson.

Det finns också särskilda viltolycksremsor som du kan hämta på tex polisstationer, bilprovningar och Trafikverkets regionkontor. De finns också att ladda ner på www.viltolycka.nu för utskrift. 

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078