23948sdkhjf

Bra trävaruår på gång

Det mesta talar för att 2017 blir ett bra trävaruår. Nästintill alla exportmarknader går framåt, lagren sjunker, råvaruförsörjningen fungerar och kronkursen är låg. Under 2016 har sågverken brutit trenden med dålig prisuppgång och gjort försiktiga prishöjningar samtidigt som produktionen har dämpats.
Trävarusektorn har haft en mycket lång period med svag lönsamhet och den svenska sågverks-industrin har aldrig riktigt hämtat sig efter finanskrisen. Branschen har i genomsnitt legat på rörelsemarginaler efter avskrivningar i intervallet -5 procent och 5 procent. Det kan jämföras med de stora börsnoterade skogsbolagen som har höjt sin genomsnittliga rörelsemarginal till över 11 procent och därmed passerat lönsamhetsnivåerna som rådde innan finanskrisen.

Johan Freij är chef för Skog & Lantbruk på Danske Bank. I senaste numret av nyhetsbrevet Skog & Ekonomi presenterar han Danske Banks analys av den svenska sågverkssektorn. Johan Freij ser en ljusning för sågverken för första gången på länge.

– Sågverken är hjärtat i det skogsindustriella virkesflödet. Det är sågverken som syresätter ekonomin hos landets 325 000 skogsägare. Skogsägarna strävar efter att skapa värdefullt timmer eftersom över 70 procent av skogsägarnas avkastning från skogen kommer just från dessa stockar. Sågverken måste få tjäna pengar för att kunna investera och ligga i framkant med sin förnyelsebara råvara, säger Johan Freij.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094