23948sdkhjf

Ikea flyttar till stan

År 2050 kommer 70 procent av världens befolkning bo i städer. Därför lägger Ikea om sin strategi. Det är i en intervju i Wall Street Journal i veckan som Ikeas vd Peter Agnefjäll avslöjar att Ikea framöver kommer att byta strategi för att komma närmare kunderna.


- Hittills har Ikeas framgångar byggt på att vi har stora varuhus ”out in the potato fields”, säger Peter Agnefjäll till tidningen.

Han berättar att det framöver blir fler Ikea-varuhus närmare kunderna inne i städerna. Lokalkostnaderna blir högre, och för att kunna fortsätta med att hålla låga priser tänker man sig en modell där Ikea-varuhuset samlokaliseras med andra funktioner, som hotell, kontor och bostäder.

Men att bygga varuhus i städerna är inte lika enkelt som att bygga på en potatisåker.

Ett City-Ikea öppnade i Hamburg 2014.

Dagens Handel skrev då att det 18.000 kvadratmeter stora varuhuset kunde öppnas efter en långdragen strid och omfattande protester.

I början av 2010-talet hade Ikea framskridna planer på att skapa ett city-varuhus i vid Globen i Stockholm. Politikerna i Stockholms stadshus har bjudit hårt motstånd så för närvarande ser det ut som om planerna är skrinlagda. Det man framför allt befarar är att det ska bli trafikkaos.

I Köpenhamn planeras ett Ikea-varuhus efter den nya modellen med kontor och bostäder. Det kommer att ligga centralt och hela anläggningen kommer att omfatta 37.000 kvadratmeter. Planerad öppning år 2018. Om det nu går som Ikea vill.

Dagmar Forne, Dagens Handel

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094